Când meșterii au dileme (această filosofie ne doare)

Înfăptuitu-s-a încrâncenarea supremă din blocul nostru. În lupta dintre jeg și apa caldă (sau rece) a învins, detașat, primul. Sâmbătă seara am dat să îmi spăl mâinile și ce să vezi… robinetul a scos o fâsâială prelungă, după care și-a dat obștescul sfârșit.

Meșterul, un bărbat solid, îmbrăcat într-o salopetă albastră cum vezi numai în reclamele cu Dorel, îmi arătă o țeavă care ieșea din perete.

“Ce-i asta, dragă domnule?”

L-am privit duios și puțin confuz și am șoptit: “O țeavă?!?”

“Da, o țeavă”, a venit imediat confirmarea specialistului. “Și ce face ea?”

Neînțelegând relevanța întrebărilor instalatorului, ridic din umeri, ca un elev scos la tablă și prins cu lecția neînvățată. Dau să plec, dar întrebările continuă în rafală:

„Closetul cine îl folosește? De câte ori pe zi? Se așează cineva care are o greutate mai mare de 70 kilograme pe el? Că dacă da, e grav, mai ales dacă se tot fâțâie.”

Rămân prostit. El, meșterul care mi-a intrat în casă într-o zi de duminică la prânz, se zbate în micul său univers bizar, compus din țevi și vase de closet. După ce te salută respectuos, încearcă să comunice cu tine, vecinul lui de univers, într-un mod cât se poate de spontan.

Mă uit la el și aproape îmi vine să râd, dar mi-o retează scurt:

„Dacă nu stați liniștit cât timp vă faceți nevoile, nu mai folosiți veceul, pentru că nu are amortizor.”

Blocaj total.

În complexitatea orânduirii cosmosului instalațiilor, meșterul meu nu e un om rău, deși ar putea părea – pentru neinițiați. Are intenții bune, te sfătuiește fără să îi ceri (neapărat) părerea, dar la o adică te-ar despica ca pe un porc de Ignat, dacă ai abordări divergente despre filosofia kantiană și cum se stă, corect, în acel loc în care intră o singură persoană.

La o primă vedere pare un instalator obișnuit, dar am realizat că nu poate aprecia o zi dacă nu suferă cel puțin o întrebare existențialistă, de genul: “De câte ori folosiți closetul pe zi?” Meșterul meu nu poate să ființeze dacă nu se împletește metafizic prin dileme, dacă nu se autodefinește la nivel conceptual și dacă nu rezolvă problemele universului prin retorică.

Iar sistemul ăsta filosofico-țevar nu e pentru toți proștii cu creier mic cât o nucă… ca al meu. Așa că data viitoare voi apela la un meșter mai puțin guru. Poate o să curgă și apa din robinet, nu numai întrebările instalatorului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *